Jaarlijkse schade woonfraude: een kwart miljard euro - Validata - Specialist in het wereldwijd verifiëren van data

Jaarlijkse schade woonfraude: een kwart miljard euro

De schade van woonfraude ligt miljoenen euro’s hoger dan werd gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek naar woonfraude met corperatiewoningen door onderzoeksbureau Experian. Woonfraude met particuliere woningen zijn in dit onderzoek niet meegenomen. Vanwege de enorme schade, stimuleert de overheid gemeenten, wooncorporaties en particulieren om deze vorm van fraude actief te bestrijden. Maar wat is woonfraude nu eigenlijk? En wat kunt u zelf doen om woonfraude te voorkomen?

Wat is woonfraude?

Woonfraude is een breed begrip en omvat allerlei vormen; van onrechtmatige doorverhuur tot onrechtmatig gebruik van een woning. In alle gevallen geldt dat de werkelijkheid anders is dan wordt voorgesteld en wordt vastgelegd.

Welke soorten woonfraude zijn er?

 • Illegaal onderverhuren: Om lange wachtlijsten te omzeilen, verhuurt een huurder zijn/haar woning door aan familie of vrienden. In sommige gevallen probeert een huurder op zijn/haar woning te verdienen, door de woning voor een veel hoger huurbedrag te onderverhuren. Illegale onderverhuur is een vorm van woonfraude en geschiedt zonder toestemming van de huiseigenaar.
  • Mogelijk gevolg: Overlast en aftakeling van een woning, zonder dat de eigenaar de verantwoordelijke kan traceren.
 • Kraak: Bij illegale kraak loert hetzelfde probleem als bij illegale onderverhuur. Als huiseigenaar bent u niet op de hoogte van de huurders identiteit.
  • Mogelijk gevolg: Zonder iemands identiteit kan schade vaak niet verhaald worden.
 • Overbewoning: In het geval van overbewoning wonen er meer mensen in een gebouw dan volgens de bestemming van de gemeente mag.
  • Mogelijk gevolg: Een verhoogd brandgevaar, overlast en verval van het gebouw.
 • Overlast: Uw verhuurde woning wordt bijvoorbeeld gebruikt als wietplantage, drugshandel of prostitutie.
  • Mogelijk gevolg: Stankoverlast, verhoogd brandgevaar, grote schade aan woning. Bovendien wordt de eigenaar aangemerkt als betrokkene, totdat het tegendeel bewezen is.

Woonfraude voorkomen? Screen uw huurder

Voorkomen is beter dan genezen en screen uw huurder. Screen daarom uw huurder en vraag daarbij om de volgende documenten:

 • Een kopie van het identiteitsbewijs en inzage van het origineel (een kopie is gemakkelijk te vervalsen)
 • Originele loonstroken van de laatste drie maanden en een recent bankafschrift waarop deze storting te zien is.
 • Een originele werkgeversverklaring (met stempel), zodat u zeker weet dat uw toekomstige huurder ook daadwerkelijk hier werkt.
 • Vraag een verklaring van goed huurderschap van de vorige verhuurder op en verifieer deze.

Wat kan Validata voor u doen?

U kunt de screening van een huurder natuurlijk zelf uitvoeren of overlaten aan Validata. Wanneer u de screening aan ons uit handen geeft, bent u verzekerd van een screeningsproces dat voldoet aan alle privacy wet- en regelgeving en data geverifieerd bij de bron.

Lees meer over het screenen van huurders in onze whitepaper, bekijk alles over screenen in de woonsector, of lees meer over het onderzoek naar woonfraude. Bij vragen staan onze consultants u graag te woord via 020 535 68 98.

Vorige post

Volgende post