Vervalste mbo-diploma’s in omloop: gevaarlijke situaties op de werkvloer - Validata - Specialist in het wereldwijd verifiëren van data

Vervalste mbo-diploma’s in omloop: gevaarlijke situaties op de werkvloer

Vaak is het checken van een diploma onderdeel van het onboardingsproces, maar daar kunt u met gemak een vals diploma toegeschoven krijgen. DUO en de MBO Raad slaan nu samen alarm over het toenemend aantal vervalste mbo-diploma’s dat in omloop is. Onderwijsorganisaties waarschuwen dat deze fraude kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de werkvloer.

Hoewel concrete cijfers ontbreken, stelt de MBO Raad dat deze vorm van fraude gestaag toeneemt. “Wij horen steeds vaker van scholen dat werkgevers de juistheid van een diploma willen laten checken, maar die scholen kunnen werkgevers vaak niet helpen”, vertelt Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad. De vervalste diploma’s circuleren volgens de onderwijsraad vooral in tekortsectoren, zoals de installatietechniek en de zorg.

Zo vertelt een 26-jarige man uit Den Haag tegen De Telegraaf: “Na bestelling op het internet had ik mijn nepdiploma binnen twee weken in huis. Een week later had ik de baan die ik altijd al wilde.” Door zijn vervalste diploma werkt hij nu als verzorger in een woonzorgcentrum voor ouderen. “Ik heb studeren altijd moeilijk gevonden, en nadat ik voor de tweede keer van mijn zorgopleiding werd geschopt, besloot ik het anders aan te pakken.”

Oplichting

Ook de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maakt zich grote zorgen. “We zien ons genoodzaakt om de noodklok te luiden, zodat we werkgevers waarschuwen voor deze oplichting”, zegt woordvoerder Martijn Grimmius. “We doen ook altijd aangifte als wij vervalsing signaleren.” Het maken en verspreiden van valse diploma’s is bij wet verboden en wordt gezien als valsheid in geschrifte. In uitzonderlijke gevallen staat daar zelfs een gevangenisstraf van zeven jaar op.

Diplomafraude voorkomen

Om diplomafraude te voorkomen is het belangrijk dat u het diploma niet alleen verifieert op echtheidskenmerken. Een vals diploma is voor velen moeilijk van echt te onderscheiden. Het is daarom raadzaam om iemands hoogst genoten of meest relevante opleiding te verifiëren bij de bron. Dit kan bij DUO of bij het instituut waar het diploma is behaald. Voor buitenlandse diploma’s is dit vaak al lastiger. Wilt u meer weten over diplomafraude en wat u kunt doen om dit te voorkomen? Lees verder in dit artikel of neem contact met ons op via info@validatagroup.com.

Bron: De Telegraaf

Vorige post

Volgende post