ID-check: Verificatieplicht van de werkgever - Validata - Specialist in het wereldwijd verifiëren van data

ID-check: Verificatieplicht van de werkgever

Werkgevers moeten vanuit hun verificatieplicht de identiteit van hun werknemers controleren. Ook de identiteit van buitenlandse werknemers. Dit doen zij door het identiteitsdocument – paspoort of identiteitsbewijs – te laten screenen met behulp van een ID-check. Ook makelaars hebben baat bij een ID-check. Makelaars mogen geen zaken doen met anonieme partijen. Daarom berust er een identificatieplicht bij makelaars. Zowel werkgevers als makelaars screenen het identiteitsdocument op echtheidskenmerken en de geldigheidsdatum. Besteedt u de ID-check uit aan Validata? Dan wordt het paspoort of de ID-kaart niet alleen gecontroleerd op echtheidskenmerken en geldigheidsdatum, maar ook of het identiteitsdocument staat geregistreerd als gestolen of vermist. 

Screenen identiteitsdocument

Validata screent voor werkgevers verschillende identiteitsdocumenten. Nationale en internationale paspoorten, identiteitsbewijzen (of ID-kaart) en rijbewijzen. Rijbewijzen zijn overigens niet voldoende voor een werkgever om te voldoen aan de verificatieplicht. Wel kan een rijbewijs worden gevraagd ter verificatie, wanneer een werknemer bijvoorbeeld beschikking krijgt over een lease-auto.

Werkgevers ontvangen terugkoppeling over de ID-check via het screeningsrapport. Zo ontvangt de werkgever informatie over het volgende:

  • Is het identiteitsdocument echt?
  • Is het identiteitsdocument geldig en tot wanneer?
  • Is het identiteitsdocument geregistreerd als gestolen of vermist?

Wanneer een paspoort of identiteitsbewijs korter dan 30 dagen geldig is, zal er een uitroepteken op het screeningrapport komen te staan. Uitroeptekens vragen extra aandacht van de werkgever. Meestal is de gescreende persoon zich er niet van bewust dat de geldigheid van zijn/haar identiteitsdocument binnenkort verloopt. Voor de werkgever is dit wel van groot belang, omdat het identiteitsbewijs geldig moet zijn op het moment dat iemand in dienst treedt.

Is het paspoort of de identiteitskaart geregistreerd als getolen of vermist? Dan kan het zijn dat er identiteitsfraude wordt gepleegd met dit document. Ook in dit geval zal dit resulteren als een uitroepteken op het screeningsrapport.

Screenen identiteitsdocument: Makelaars

Naast werkgevers dienen ook makelaars de identiteit van een (kopende of verkopende) partij vast te stellen. In de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is vastgelegd dat makelaars geen opdrachten mogen sluiten met anonieme partijen. Dit betekent dat ook makelaars een identiteitsdocument moeten verifiëren.

Het identiteitsdocument beperkt zich bij makelaars tot een paspoort of identiteitsbewijs (ID-kaart). Rijbewijzen worden door makelaars nooit opgevraagd. Validata biedt ook voor makelaars uitkomst, wanneer het aankomst op het verifiëren van een identiteitsdocument.

Uitbesteden ID-check

Het uitbesteden van de ID-check aan Validata bespaart een werkgever veel tijd en moeite. Door een rechtstreekse verbinding met de dataleverancier, ontvangen wij snel resultaat. Het resultaat van de identiteitscontrole wordt opgenomen in het screeningsrapport. In dit screeningsrapport vindt u ook de resultaten van de andere screeningsonderdelen. Bij Validata vindt u alle benodigde gegevens om een goede, betrouwbare keuze te maken, in één beveiligde, online cloud-oplossing.

Bent u nieuwsgierig geworden naar Validata’s dienstverlening? Of bent u benieuwd welke screeningsonderdelen wij nog meer kunnen bieden binnen uw sector? Lees hier verder of neem contact met ons op.

Vorige post

Volgende post