Het belang van een background check - Validata - Specialist in het wereldwijd verifiëren van data

Het belang van een background check

Het aantal afwijkingen in background checks is sinds 2015 verdubbeld, zo meldt recent Schots onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van 400 background checks uit 2017 en 2018. Deze background checks zijn vergelijkbaar met een employment screening. De background checks in dit onderzoek bestaan uit het verifiëren van onder andere iemands behaalde opleidingen en werkervaring. Ook iemands boetes en veroordelingen worden in deze background checks inzichtelijk gemaakt. Iets wat in Nederland niet mag.

Bijna 1 op de 5 sollicitanten werd afgewezen op basis van hun background check, namelijk 19%. In 2015 was dit nog 10%. Het betrof hier grove afwijkingen over met name behaalde en afgeronde opleidingen (34%), gevolgd door afwijkingen in iemands werkverleden. Zo loog 25% over hun functietitel en had 22% een onverklaarbaar gat in het CV van meer dan 3 maanden.

Een groeiende mindset: CV opleuken

Volgens Mike Stirton – Director bij het Schotse onderzoeksbureau – zijn deze resultaten als volgt te verklaren:

  1. Werkgevers zijn strenger geworden. Veel bedrijven zien in hoeveel financiële en imago-schade een mishire kan aanrichten.
  2. Het lijkt alsof er een groeiende mindset bestaat onder sollicitanten, dat het acceptabel is om bepaalde delen van het CV op te leuken. Zo willen zij indruk maken op werkgevers en de kans op een baan vergroten.

Voorkom mishires, laat Validata u helpen!

Validata bericht regelmatig over incidenten die het nieuws halen en met een degelijke screening wellicht voorkomen hadden kunnen worden. Maar, screenen is niemands corebusiness. Laat ons u daarom helpen! Met Validata bent u verzekerd van een snel en efficiënt proces, dat voldoet aan de geldende privacy wet- en regelgeving. Meer weten? Neem contact met ons op.

 

Vorige post

Volgende post