Brandweerbaas hamert op integriteit, nu zelf in opspraak

Een integriteitsschandaal bij de Amsterdamse Brandweer. Toen brandweercommandant Leen Schaap nog bij de politie werkte, leende hij een ‘substantieel bedrag’ aan de van verduistering verdachte oud-commissaris Ad Smit, zonder dit te melden. Het levert Schaap een reprimande op wegens plichtsverzuim.

De precieze omvang van de lening kunnen bronnen niet noemen, ‘maar het gaat om duizenden euro’s’. Het wordt Schaap aangerekend dat hij die lening nooit meldde aan zijn werkgever. Geld uitlenen mag, maar een collega in geldnood is kwetsbaar voor bijvoorbeeld omkoping en dat hoor je als agent te melden. De berisping ligt extra gevoelig, omdat Schaap in zijn huidige baan hard optreedt tegen brandweerlieden die gedrags- en integriteitsregels overtreden.

Schaap is officieel nog in dienst bij de politie, maar sinds 2016 gedetacheerd bij de Amsterdamse brandweer. De taak van Schaap was het doorbreken van de heersende machocultuur, waarin seksime, racisme, pesten en niet-integer gedrag door de vingers werden gezien. Uit onderzoek van regionale zender AT5 blijkt dat hij tussen juni 2016 en september 2018 vijftig keer optrad tegen brandweerlieden die de geldende regels en integriteitscodes aan hun laars lapten.

‘Hij was niet de eerste de beste wijkagent. Hij had dit echt moeten weten’, zo vertelt een bron die anoniem wil blijven. Schaap weigerde om vragen over de lening te beantwoorden. Ook de politiewoordvoerder wil niet verder ingaan op de zaak en laat alleen weten dat ‘de opgelegde disciplinaire maatregelen definitief zijn’.

Vorige post

Volgende post